Biszkopt z korzenną nutą

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto: Z jajek oddzielić białka, dodać do nich szczyptę soli i 8 łyżek wody, ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i ubijać do uzyskania białej i szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia, następnie przesiać i ostrożnie wymieszać z jajkami. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st ja niestety nie sprawdziłam czasu w momencie wstawienia do piekarnika i musiałam piec na "oko" sprawdzając patyczkiem. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i kiedy napęcznieje rozpuścić. Śmietanę ubić razem z rozpuszczoną żelatyną i cukrem pudrem. Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na połowę, nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, spód ciasta przełożyć ponownie do formy, a górę ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i kiedy lekko zastygnie pociąć na porcje takie jakie będzie miało nasze ciastko( można przykryć całym kawałkiem ciasta i kroić dopiero przed podaniem, ale taka metoda jest bardzo dobra) Spód ciasta posmarować cienką warstwą marmolady i wyłożyć większość bitej śmietany zostawiając tylko do dekoracji na śmietanę ułożyć kolejno kostki ciasta i dowolnie udekorować. Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc do zastygnięcia.

Składniki

  • Ciasto:8 jajek
  • 1.5 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Dodatkowo:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 1.5 łyżki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • marmolada wieloowocowa
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka dowolnego alkoholu
  • 20 dag polewy czekoladowej

Podobne przepisy do Biszkopt z korzenną nutą