Biszkopt z kremem a/la tiramisu

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO: Naszykować dużą blachę – wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika – i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę razem ubijać. W drugiej misce utrzeć żółtka z drobnym cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawać po łyżce wody – ważne żeby była bardzo zimna. Dodać białka, lekko przemieszać, dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką zagarniając ciasto od dołu, wylać na blachę. Piec ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Po wyjęciu wystudzić i pokroić na 4 równe paski.
SYROP: wodę zagotować z cukrem, dodać kawę, wystudzić, do zimnego dolać spirytus i olejek migdałowy. Syropem nasączyć równomiernie paski ciasta za pomocą pędzla.
MASA: żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać i mieszać aż się rozpuści – uwaga! nie wolno zagotować!
Żółtka utrzeć z cukrem na prawie białą, puszystą masę, dodać esencję waniliową. Dodać serek mascarpone, wymieszać, ale nie miksować już! Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wmieszać łyżką. Mieszając wlać cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę – masa powinna od razu gęstnieć a gdyby tak się nie działo to odstawić ją na kilka minut do lodówki. Lekko tężejącym kremem smarować grubo nasączone paski biszkoptu i nakładać je na siebie. Posmarować także boki ciasta. Wierzch oprószyć przez sitko kakao naturalnym. Deser włożyć do lodówki na kilka godzin żeby dobrze się schłodził.

Składniki

  • BISZKOPT: 6 jajek1 czubata szkl. mąki tortowej (szkl. poj.250ml)
  • 1/2 szkl. cukru drobnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • MASA: 6 żółtek
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. 500g serka mascarpone Piątnica
  • 1 op. 200g śmietany 36% Piątnica
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej z prawdziwą wanilią
  • SYROP: 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki spirytusu
  • 1/2 łyżeczki olejku do ciast migdałowego
  • dodatkowo: 2 łyżki kakao naturalnego

Podobne przepisy do Biszkopt z kremem a/la tiramisu