Biszkopt z kremem jogurtowym

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić . Dodać cukier i nadal ubijać.
Następnie dodać żółtka i wymieszać.
Porcjami wsypywać mąkę z proszkiem i mieszać. Na koniec wlać olej, wymieszać i wylać na blaszkę. Piec w 175ºC na jasnozłoty kolor.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić , aby spęczniała.

1/2 kg truskawek pokroić na kawałki, posypac 6 dag cukru, skropić sokiem z cytryny i zmiksować. Rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny i wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wstawić do lodówki.

Jogurt wymieszać z 10 dag cukru. Ubić pół litra śmietany kremówki i wymieszać delikatnie łyżką z jogurtem. Rozpuścić resztę żelatyny, dodać do masy śmietanowo-jogurtowej i delikatnie wymieszać.

Biszkopt przekroić na dwa placki. Posmarować połową masy śmietanowo-jogurtowej, zalać tężejącym puree truskawkowym. Przykryć resztą kremu. Położyć drugą część ciasta.
Ubić resztę śmietany z cukrem pudrem. Posmarować wierzch ciasta jej częścią. Udekorować kleksami bitej śmietany i truskawkami. Śmietanę można usztywnić dodając do niej 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Wstawić ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Blaszka 25×40 cm.

Składniki

  • 6 jajek,1 szklanka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju.
  • oraz:
  • 12 łyżeczek żelatyny,
  • 1,20 kg truskawek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 850 ml jogurtu naturalnego,
  • litr śmietany kremówki 30 %,
  • 16 dag cukru,
  • 3 łyżki cukru pudru

Podobne przepisy do Biszkopt z kremem jogurtowym