Krupnik

Reklama

Opis przygotowania

Ugotować wywar z mięsa i warzyw.Opłukaną kaszę
zalać zimną wodą ugotować.Wywar przecedzić,ugotować na nim obrane,pokrojone w
kostkę ziemniaki.Połączyć wywar z kaszą,dodać
masło,pokrojoną natkę pietruszki i pokrojoną
marchewkę ugotowaną w wywarze.

Krupnik można też przyrządzić w wersji
wegetariańskiej (bez mięsa).

Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej"
wyd.1985 rok.

Składniki

  • 30 dkg wieprzowiny (łopatka,karkówka)włoszczyzna
  • 10 dkg kaszy jaglanej
  • 1 1/2 l wody
  • 2 dkg masła
  • 30 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Krupnik