Biszkopt z wiśniami i korzenną nutą

Reklama

Opis przygotowania

1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku. Dodać mąkę z proszkiem. Wsypać budyń oraz wlać mleko. Ciasto wylać na blaszkę. Piec 35-40 min w temp. 180st.

2. Wiśnie odsączyć. Sok połączyć ze szkl. wody, zagotować. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić. Dodać wiśnie. Tężejące wyłożyć na ciasto.

3. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Ubijając, wlać żelatynę i wsypać cynamon. Wyłożyć na masę wiśniową. Na 3 godz. wstawić do lodówki.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 jajka,
  • 1/2 kost. margaryny,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • szkl. mąki,
  • budyń czekoladowy,
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szkl. mleka.
  • MASA WIŚNIOWA:
  • słoik wydrylowanych wiśni w zalewie (720 ml), galaretka wiśniowa.
  • ŚMIETANA:
  • 1/2 l kremówki,
  • op. cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 1/2 łyżki żelatyny.

Podobne przepisy do Biszkopt z wiśniami i korzenną nutą