Biszkoptowo-śmietankowe

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO 1
8-białek, szkl cukru, ubić pianę na sztywno, w czasie ubijania dodać cukier.
Gdy piana jest ubita, dodać mak, pół szkl mąki, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Piec 30 minut.
CIASTO 2
8-żółtek +2 całe jajka, 0,5 szkl cukru ubić na puszystą masę, dodać niepełną szkl mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Upiec i przekroić placek na pół.
KREM
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl gotowanej wody.
Tężejącą galaretkę powoli dodawać do śmietany.
Gdy masa zaczyna gęstnieć,przekładać nią placki.
Biszkopt, na to wyłożyć trochę kremu.
Na krem ciasto makowe, znowu krem i druga połowa biszkoptu.

Składniki

  • 0,5 l śmietana 24%,1,5 szkl mąka,
  • 5 łyżek cukier puder,
  • 10 szt jajka,
  • 0,5 szkl mak suchy,
  • 1,5 szkl cukier,
  • 1 opak proszek do pieczenia,
  • 2 szkl woda gorąca,
  • 2 szt galaretki cytrynowe

Podobne przepisy do Biszkoptowo-śmietankowe