Bitki w sosie grzybowym

Reklama

Opis przygotowania

1. Mięso umyć, pokroić w plastry, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obsmażyć na oleju.

2. Grzyby namoczyć, obgotować i drobniutko pokroić. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać grzyby oraz resztę składników. Dusić pod przykryciem ok. 30 min. Sos zaciągnąć mąką z odrobiną wody.

Składniki

  • BITKI: 1/2 kg schabu,
  • olej,
  • sól, pieprz.
  • SOS:
  • 10 suszonych borowików,
  • 2 łyżki białego wina,
  • sól, pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka natki pietruszki,
  • po szczypcie: tymianku, rozmarynu i kurkumy,
  • 400 ml wody,
  • łyżka mąki.

Podobne przepisy do Bitki w sosie grzybowym