Murzynek z wkładką

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Dodać mleko i olej. Na koniec dodać kakao oraz powidła. Przełożyć do natłuszczonej blaszki o wym. 26x35cm, piec ok. 40-45 min w temp. 180st.

2. Margarynę utrzeć z krówką. Ciasto przekroić na pół. Połowę masy rozsmarować na cieście, przykryć herbatnikami, rozsmarować resztę masy. Przykryć 2 blatem ciasta.

Składniki

  • CIASTO: 4 jajka,
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 3 łyżki powideł,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • MASA:
  • kostka margaryny,
  • mała puszka masy krówkowej (400g),
  • duża paczka herbatników.

Podobne przepisy do Murzynek z wkładką