Kolorowa patelnia

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, osuszyć. W misce wymieszać śmietanę z przyprawą do drobiu, natrzeć tym mięso i zostawić na około 50-60 min.
Kiełbasę kroimy na grube plastry .
Ziemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki, marchewkę też kroimy w mniejsze kawałki .
Dużą formę do pieczenia,wypełniamy mięsem, kiełbasą, ziemniakami, marchewką . Pomiędzy mięso wkładamy kawałki cebuli i liść laurowy , posypujemy kolorowym pieprzem i pokrojonym czosnkiem . Ziemniaki smarujemy oliwą ,posypujemy solą i pieprzem ziołowym,całość dodatkowo posypujemy kolendrą . Pieczemy do 50 min w gorącym piekarniku .

Składniki

  • 1 duży kurczak 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pętko kiełbasy zwyczajnej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki kolendry świeżej lub suszonej
  • 1 opakowanie przyprawy do drobiu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli

Podobne przepisy do Kolorowa patelnia