Bolognese wg mamy

Reklama

Opis przygotowania

Ugotować makaron spaghetti, al dente, w lekko osolonej wodzie, zahartować i odcedzić. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na patelni na oliwie z oliwek, dodać posiekany drobniutko czosnek, podsmażać krótko. Dodać pomidory z puszki, chwilę jeszcze dusić, zmiksować gorący sos blenderem.

Do sosu dodać: koncentrat, wino, przyprawy, cukier, sól, podsmażone mięso, rozdrobnione widelcem. Wszystko jeszcze chwilę gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos będzie jednolity. Można makaron włożyć do sosu i wymieszać, lub polać sosem. Na końcu posypać startym parmezanem. Smacznego

Składniki

  • 500 gram makaronu spaghettiokoło 500 gram mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki(400 gram)
  • 2 łyżki gęstego 30% koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • rozmaryn
  • ser parmezan

Podobne przepisy do Bolognese wg mamy