Brokułowe pesto na sałatce z soczewicy

Reklama

Opis przygotowania

– Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ponownie odcedzamy. Różyczki brokułowe (125g) wkładamy do blendera, dodajemy obrane w całości ząbki czosnku oraz oliwę. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstej masy. Dodajemy Specialite, suszone oregano oraz pieprz i sól. Miksujemy kilka sekund. Pesto gotowe
– Soczewicę płuczemy dwa razy i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy
– Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu sałatkowym, dodajemy umyte i osuszone pomidorki czereśniowe pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz porwaną mozzarellę i podajemy z brokułowym pesto ułożonym na sałatce.

Składniki

  • mozzarella250 g brokułów (w tym 125 g na pesto)
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 5 pomidorków czereśniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • szczypta suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Brokułowe pesto na sałatce z soczewicy