Brownies

Reklama

Opis przygotowania

Orzeszki ziemne (400g) wysypać na blachę i prażyć w piekarniku nagrzanym do 170’C przez ok. 10 minut do ich zrumienienia na jasno brązowy kolor. Ostudzić.

Masa czekoladowa Brownie:
Czekoladę roztopić w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jaja ubić na puszystą pianę razem z cukrem, następnie dodać ostudzoną masę czekoladową. Na koniec delikatnie wymieszać przesianą mąką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 25 minut.

Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami:
Masło roztopić w rondelku i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje( Pierw masa będzie płynna, następnie przybierze biały kolor, wtedy osiągnie 'ptysiowe ciasto’, następnie zrąbią się takie kluski i zbrązowieje… To troszkę potrwa ale cierpliwości ;])wlać wodę. Gotować przez chwilkę aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. ( Kiedy wlejemy wodę gorący tłuszcz może nam prysnąć na ręce, a więc należy to zrobić ostrożnie. Cały cukier opadnie na dno i się skrystalizuje, delikatnie mieszając sam puści od dna bez niebezpiecznego drapania do rondelku. Mówię to bo sama tak zrobiłam i się oparzyłam niegdyś robiąc karmel, a przy okazji cała kuchnia była karmelowa :P)Otrzymaną masę trochę przestudzić i do jeszcze ciepłej wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. 200 g uprażonych orzeszków drobno posiekać lub grubo zmielić. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serem mascarpone.

Polewa karmelowa:
Karmel przygotować jak powyżej:masło roztopić w rondelku wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy cukier zbrązowieje wlać kremówkę. Gotować przez chwilę aż trochę zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej dodać glukozę wymieszać i ostudzić. Jeśli jej nie użyjemy, gotować karmel jeszcze przez chwilę i ewentualnie dosłodzić do smaku.

WYKOŃCZENIE: Ostudzone Brownie ostrożnie przekroić w poprzek na 2 blaty. Delikatnie odłożyć górny blat a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć pozostałe orzeszki ziemne (całe) i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki.

Smacznego!

Składniki

  • MASA CZEKOLADOWA BROWNIE:400g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 kostki masła(400g)
  • 6 jaj
  • 440g drobnego cukru lub pudru(można mniej)
  • 240g mąki
  • MASA KARMELOWA Z MASCARPONE I ORZESZKAMI:
  • 2/3 kostki masła
  • szklanka cukru
  • 4 szklanki mleka w proszku
  • 200g solonych orzeszków ziemnych
  • 500g sera mascarpone
  • POLEWA KARMELOWA:
  • 1/3kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kremówki (śmietana 30%)
  • 4 łyżki Glukozy(np. Delecty)
  • ORAZ NA WIERZCH:
  • 200g solonych orzeszków ziemnych

Podobne przepisy do Brownies