Bruschetta ze szpinakiem i botwinką

Reklama

Opis przygotowania

Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy przez 12 minut. Następnie myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Dodajemy do szpinaku. Dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy. Na patelni grilowej podsmażamy ciabattę pokrojoną w ukośne 2 cm kromki, aż będzie chrupiąca. Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera lazur.

Składniki

  • 200g szpinaku mrożonegociabatta (ew.kromki czerstwego chleba)
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g sera lazur
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Podobne przepisy do Bruschetta ze szpinakiem i botwinką