Brzoskwinie we własnym syropie

Reklama

Opis przygotowania

Najlepsze do przetworów są brzoskwinie odmiany Twardka.Brzoskwinie powinny być dość twarde bo jak puszczą sok to staną się miekkię.Brzoskwinie obieramy ze skórki wyjmujemy pestki ale nie wyrzucamy, dzielimy na połówki i wkładamy do miski razem z pestkami,zasypujemy cukrem,mieszamy i odstawiamy najlepiej na noc.Na drugi dzień do każdego słoika dajemy po jednej pestce i wkładamy brzoskwinie zalewamy wytworzonym własnym syropem i pasteryzujemy 10 min.po wyciągnięciu z pasteryzacji układamy słoiki do góry dnem aż do wystygnięcia.
W ten sposób zrobione brzoskwinie mają posmak migdałów ze względów na pestkę którą dodajemy do słoika,nadają się do różnego rodzaju ciast lub jako deser.Z 1kg owoców wychodzą 2 słoiki o poj.0.33l.
Przepis mam od cioci koleżanki i robię tak już od 5lat.

Składniki

  • 1 kg brzoskwiń4 łyżki cukru

Podobne przepisy do Brzoskwinie we własnym syropie