Najlepsze do przetworów są brzoskwinie odmiany Twardka.Brzoskwinie powinny być dość twarde bo jak puszczą sok to staną się miekkię.Brzoskwinie obieramy ze skórki wyjmujemy pestki ale nie wyrzucamy, dzielimy na połówki i wkładamy do miski razem z pestkami,zasypujemy cukrem,mieszamy i odstawiamy najlepiej na noc.Na drugi dzień do każdego słoika dajemy po jednej pestce i wkładamy brzoskwinie zalewamy wytworzonym własnym syropem i pasteryzujemy 10 min.po wyciągnięciu z pasteryzacji układamy słoiki do góry dnem aż do wystygnięcia.
W ten sposób zrobione brzoskwinie mają posmak migdałów ze względów na pestkę którą dodajemy do słoika,nadają się do różnego rodzaju ciast lub jako deser.Z 1kg owoców wychodzą 2 słoiki o poj.0.33l.
Przepis mam od cioci koleżanki i robię tak już od 5lat.