2 nieduże gruszki obrałam, pokroiłam na kawałki usuwając gniazdo nasienne. Obgotowałam je przez 2 min. w 3/4 szkl. wody z dodatkiem 2 łyżek cukru, odcedziłam a pozostały płyn zachowałam.
W jednej szkl. zimnego mleka rozmieszałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki kakao naturalnego. W garnku zagotowałam 2,5 szkl. mleka dodając wywar z gruszek, 2 łyżeczki masła, 3 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego. Gdy płyn zaczął wrzeć cały czas mieszając wlałam zimne mleka z dodatkami i gotowałam całość ok. 3-4 min. nie przerywając mieszania.
Rozlałam gorący budyń do miseczek i odstawiłam aby lekko przestygł. Na wierzchu ułożyłam po trochu gotowanych gruszek. Posypałam posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową i suszoną żurawiną.
My lubimy jeszcze ciepły, ale można odstawić do całkowitego wystudzenia/