Budyń jajeczno-mleczny

Reklama

Opis przygotowania

Do garnuszka wlewamy mleko i wkładamy umytą skórkę z cytryny, podgrzewamy tak aby mleko się nie zagotowało ok. 15 min. Wyjmujemy skórkę wsypujemy cukier do mleka i dokładnie mieszamy aby się rozpuścił cukier. Chłodzimy. Jajka ubijamy na puszysta pianę i dodajemy schłodzone mleko, mieszamy. Na dno foremki wlewamy karmel i wlewamy masę. Wstawiamy do piekarnika (wcześniej nagrzanego) na 180 stopni. Foremkę ustawiamy na blaszce do której wlewamy wodę na wysokość 1 cm. Zapiekamy ok 20 min. Wyjmujemy z foremki przewracając ja denkiem do góry na talerzyk i stukamy lekko w dno. Podajemy schłodzone.

Składniki

  • 4 jajka1/2l mleka
  • skorka z cytryny
  • 5 łyżeczek cukru
  • karmel

Podobne przepisy do Budyń jajeczno-mleczny