Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt;
Białka ubić na sztywną pianę, następnie kolejno dodawać cukier, po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem. Gotowe ciasto wylać do blaszki (25x28cm) i upiec na złoty kolor.

Wykończenie:
Obydwa budynie ugotować w mleku według przepisu na opakowaniu i jeszcze gorący wylać na upieczony i ostudzony biszkopt.
Brzoskwinie odsączyć z soku, pokroić w kostkę i rozsypać na budyniu.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodać proszek kisielowy. Gotową pianę wyłożyć na brzoskwinie i całość wstawić jeszcze do gorącego piekarnika na około 15-29 minut.

Składniki

  • Biszkopt:3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatki:
  • 2 budynie brzoskwiniowe
  • 1 litr mleka
  • puszka brzoskwiń
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki proszku kisielowego (morelowego)

Podobne przepisy do Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką