Bułki z jagodami

Reklama

Opis przygotowania

Mleczko kokosowe delikatnie podgrzać rozmieszać w nim drożdże i 2 łyżki cukru ,mąkę przesiać wymieszać z resztą cukru,dodać 2 jajka,olej i stopione masło,wlać całe mleczko kokosowe z drożdżami ,zagnieść ciasto i odstawić do podrośnięcia .
Jagody odcedzić z nadmiaru soku .
Bułeczki można lepić metodą tradycyjną jak zwykłe jagodzianki,ale mi bardzo pasuje ten sposób zwijania :ciasto cienko rozwałkować i pociąć w prostokąty dość duże ,jeden dłuższy bok ponacinać do połowy wysokości na całym boku ułożyć na całej długości cienką warstwę jagód ,następnie przykryć całe jagody brzegiem ciasta ,uformować w koło i zakładać do środka bo jednym pasku (paski powinny dostawać się ,aż pod spód bułki ).
Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce ,posmarować trzecim jajkiem i obficie posypać grubym cukrem,jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia .
Piec w temp.180 do 30-35 min.

Składniki

  • 1 kg mąki20 dag cukru
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 6 łyżek masła stopionego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 słoiki jagód pasteryzowanych Polska Róża
  • cukier kryształ

Podobne przepisy do Bułki z jagodami