Buraczki czerwone marynowane w słoikach

Reklama

Opis przygotowania

Ugotowane buraczki obrać,pokroić na plasterki.
zagotować ocet z wodą,cukrem i solą.Do słoika
włożyć ząbek czosnku,baldach kopru ogrodowego,
kilkanaście ziaren gorczycy białej,liść laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego i pokrojone w
plasterki buraczki.Zalać przegotowanym octem z
wodą,solą i cukrem do poziomu 2-3 mm od rantu
słoika.Słoik umieścić w garnku z dnem wyłożonym
ściereczką,uzupełnić wodę do 3/4 wysokości
słoika.Od momentu zagotowania,gotować na małym
ogniu 20 minut.Słoik wyjąć ustawić dnem do góry
do ostygnięcia.

Składniki

  • Ugotowałem więcej buraczków,jak na moje skromnepotrzeby postanowiłem więc nadmiar wykorzystać.
  • ok.1/2 kg buraczków czerwonych już ugotowanych
  • (patrz przepis buraczki na jarzynkę)
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 4,5 szklanki wody
  • płaska łyżeczka od herbaty soli
  • 3 łyżki cukru
  • baldach kopru ogrodowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren gorczycy białej

Podobne przepisy do Buraczki czerwone marynowane w słoikach