Wieniec ze śliwkami

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę o temperaturze pokojowej utzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodawać po jednym jajku nadal ucierając.
Następnie wsypać jedną szklankę mąki i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wymieszać, dodać drugą szklankę mąki i drugą łyżeczkę proszku do pieczenia.
Masę wyłożyć do tortownicy z kominkiem wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Umyte śliwki wypestkować, pokroić na połówki, posypać mąką i wetknąć dookoła kominka w ciasto.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
Z cukru pudru i soku zrobić lukier.
Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać śnieżkami.

Składniki

  • 200 g margaryny Kasia1 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 2 szk mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 śliwek
  • 1 szk cukru pudru
  • 3 łyżki soku śliwkowego
  • śnieżynki cukrowe do dekoracji

Podobne przepisy do Wieniec ze śliwkami