Mocno czekoladowe babeczki z wiśniami.

Reklama

Opis przygotowania

Masło wcześniej zamrozić.Zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.Włożyć do torebki na mrożonki i wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.
Foremki do babeczek posmarować cienko masłem.
Ciasto Wałkować na stolnicy na grubość ok.3 mm i wylepiać nim foremki.Piec ok.15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Wystudzić i ostrożnie wyjąć z foremek.
Wiśnie osączyć z syropu.Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody
,wymieszać dokładnie z wiśniami.Wstawić do lodówki.
Gdy zacznie tężeć nakładać na środek babeczek i znów włożyć całość do lodówki.
Krem przygotować wg.instrukcji na opakowaniu -miksując krem z zimnym mlekiem.Szprycą do dekoracji tortów napełnić babeczki kremem,posypać wiórkami czekoladowymi i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Składniki

  • Ciasto:2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego naturalnego kakao (polecam Decomoreno)
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu rumowego)
  • 2 słoiki wiśni wypestkowanych w syropie 9o pojemności 330 ml)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 krem do tortów czekoladowy (u mnie Gellwe)
  • 300 ml mleka -do kremu
  • wiórki czekoladowe do posypania
  • masło do smarowania foremek

Podobne przepisy do Mocno czekoladowe babeczki z wiśniami.