Tort malinowy z kremem jogurtowym

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem i wodą. Dodawać po jednym żółtku oraz szczyptę soli. Na koniec dodać mąki zmieszane z proszkiem. Piec w tortownicy o średnicy 27cm, 30 min w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na 3 krążki.
2. Żelatynę rozpuścić w trosze zimnej wody, odstawić na 10 min. Następnie podgrzewać, aż się rozpuści, przestudzić, dodać likier malinowy. Twaróg utrzeć z jogurtem, cukrem i sokiem z cytryny, dodać przygotowany likier. Maliny rozgnieść widelcem i lekko osączyć, dodać do masy. Kremem przełożyć ciasto.
3. Śmietanę ubić z pudrem oraz fixem. Posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować według uznania.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 jajka,
  • 15 dag cukru,
  • 2 łyżeczki ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • 10 dag mąki pszennej,
  • 5 dag mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • KREM:
  • 25 dag twarogu półtłustego,
  • 400g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżeczki likieru malinowego,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 60 dag malin.
  • PONADTO:
  • 330g śmietany kremówki,
  • 2 śmietan-fixy,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Podobne przepisy do Tort malinowy z kremem jogurtowym