Sernik gotowany z galaretką.

Reklama

Opis przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść.Blachę o wymiarach 25*40 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem wylepić blaszkę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg) ok.25 minut.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić, czy jest upieczone-wbić patyczek i jeśli jest suchy, to znaczy,że ciasto jest upieczone.
Wystudzić.Na cieście ułożyć kawałki osączonego z syropu i pokrojonego ananasa.
Budyń rozmieszać w szklance mleka.
W garnku roztopić masło,dołożyć ser z wiadereczka i rozkłócone całe jajka oraz cukier.Mieszając ,zagotować.Wlać mleko z budyniem i ponownie zagotować.
Gorącą masę serową wylać na ciasto.
Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody,wystudzić.
Gdy ser ostygnie udekorować sernik pozostałym ananasem i resztą owoców wg.uznania.Zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki.
Najlepiej zrobić sernik dzień przed podaniem.

Składniki

  • na ciasto:2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru (o poj.250 ml)
  • 20 dag masła-prawdziwego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • na ser:
  • 1 kg białego sera mielonego w wiadereczku
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (o poj.250 ml)
  • 3 jajka
  • 25 dag masła-prawdziwego
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 puszka ananasów
  • owoce do dekoracji 9u mnie porzeczki czerwone i czarne oraz agrest i ananas)

Podobne przepisy do Sernik gotowany z galaretką.