Składniki na ciasto zagnieść.Blachę o wymiarach 25*40 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem wylepić blaszkę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg) ok.25 minut.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić, czy jest upieczone-wbić patyczek i jeśli jest suchy, to znaczy,że ciasto jest upieczone.
Wystudzić.Na cieście ułożyć kawałki osączonego z syropu i pokrojonego ananasa.
Budyń rozmieszać w szklance mleka.
W garnku roztopić masło,dołożyć ser z wiadereczka i rozkłócone całe jajka oraz cukier.Mieszając ,zagotować.Wlać mleko z budyniem i ponownie zagotować.
Gorącą masę serową wylać na ciasto.
Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody,wystudzić.
Gdy ser ostygnie udekorować sernik pozostałym ananasem i resztą owoców wg.uznania.Zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki.
Najlepiej zrobić sernik dzień przed podaniem.