Malinowa rolada

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić z solą na sztywno.
Dodać żółtka i dalej ubijać.
Dodać cukier, schłodzoną stopioną Kasię, aromat i nadal ucierać.
Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ( przesianą ).
Wszystko delikatnie połączyć.
Na blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papier do pieczenia.
Na papier wylać masę biszkoptową i równomiernie rozprowadzić ją po powierzchni papieru.
Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu ciasto położyć na ściereczce papierem do góry.
Papier delikatnie zdjąć, zwinąć roladę w ściereczkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotować masę.
Śmietanę ubijać dodając śmietan fixy zmieszane z cukrem waniliowym i cukrem.
Maliny zmiksować, dodać do śmietany i wymieszać.
Zimny biszkopt delikatnie rozwinąć, wyłożyć i rozsmarować na nim masę ( trochę zostawić do posmarowania wierzchu ) i zwinąć roladę.
Na wierzchu rozsmarować resztę masy lub wycisnąć szprycą i udekorować borówką i maliną.
Roladę wstawić do lodówki do schłodzenia.

Składniki

  • Ciasto:4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 25 g margaryny Kasia
  • 2 krople aromatu rumowego
  • Masa:
  • 350 g malin ( użyłam rozmrożone )
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • maliny i borówki do dekoracji

Podobne przepisy do Malinowa rolada