Buraki wyszorować i ugotować albo upiec do miękkości, ostudzić, obrać ze skórki. Pszenicę dokładnie wypłukać, usunąć plewy, zalać wodą albo bulionem jarzynowym i gotować na małym ogniu ok. 30-40 min., odcedzić, ostudzić.
Burakom przyciąć dolną część tak aby ładnie stały na półmisku, wierzch ściąć i specjalną ostrą łyżeczką wydrążyć środki zostawiając ścianki grubości ok. 3 mm. Wnętrze skropić sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz mielonym drobno pieprzem, odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Śmietanę wymieszać z majonezem, chrzanem. 2 czubate łyżki odłożyć, do reszty dodać połowę wydrążonych środków buraczanych i całość zmiksować na gęsty sos, doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonej pszenicy dodać pokrojony w drobną kosteczkę ser, koperek, posiekanego ogórka i grzybki, odłożoną wcześniej śmietanę, doprawić do smaku.
Tak przygotowaną "sałatką" napełnić buraki, lekko ugniatając. Ułożyć na półmisku, ozdobić gałązkami zieleniny. Sos podać osobno. Kiedyś widziałam podobny przepis chyba w "Kolekcji Dobrej Kuchni"… więc pewnie mnie zainspirował 🙂