Surówka z selera, z gruszką i orzechami

Reklama

Opis przygotowania

Cytrynę szorujemy, sparzamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok.Orzechy prażymy przez 2-3 min. na suchej patelni. Selera oczyszczamy , ścieramy ma dużych oczkach tarki jarzynowej, od razu skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy tak jak selera i dodajemy do niego. Dodajemy skórkę, połowę orzechów, doprawiamy oliwą i olejem orzechowym.

Nie dodawałam cukru bo gruszki były dojrzałe i słodkie, ale to już kwestia smaku. Przed podaniem posypałam surówkę resztą orzechów, było pysznie 🙂

Składniki

  • 1 seler korzeniowy średniej wielkości1-2 gruszki (oczywiście Konferencje, moje ulubione)
  • 1 cytryna
  • 2-3 garści łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • ew. odrobina cukru do smaku

Podobne przepisy do Surówka z selera, z gruszką i orzechami