Camembert smażony, z żurawiną

Reklama

Opis przygotowania

SOS: Żurawinę opłukać, osączyć. W rondelku zagotować wodę z cukrem, wsypać żurawinę i gotować na małym ogniu aż kuleczki popękają i całość zgęstnieje.

Krążki sera pokroić promieniście każdy na 6-8 części. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Każdy trójkącik obtoczyć w jajku, bułce tartej i obie czynności powtórzyć. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął.

Tak przygotowane serki kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na złoto ze wszystkich stron – trzeba to robić na dość silnym ogniu. Po usmażeniu wykładamy ser na ręcznik papierowy aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Po chwili układamy porcje na talerzu i podajemy gorący z dodatkiem sosu żurawinowego.

Składniki

  • 2 krążki sera camembert z ziołami2 nieduże jajka
  • ok.1 szkl. bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • olej do smażenia
  • SOS:
  • 25 dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. wody

Podobne przepisy do Camembert smażony, z żurawiną