Szparagi na szybko

Reklama

Opis przygotowania

Szparagi opłukać, przyciąć lekko końce – jeśli są cienkie, młodziutkie to nie trzeba ich obierać! Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. W rondlu rozpuścić masło, włożyć szparagi, wymieszać aby pokryły się cieniutką warstewką tłuszczu, oprószyć 1-2 szczyptami cukru i podlać 3-5 łyżkami wody. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 2-3 min. i sprawdzić czy zmiękły – jeśli nie to poddusić jeszcze chwilę (czas zależy od grubości szparagów, ale mają być jędrne!). Gotowe szparagi oprószyć lekko solą i pieprzem, wyłożyć porcje na talerze, posypać posiekanym jajkiem i koperkiem. Szybko, smacznie i efektownie.

Składniki

  • 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów1-2 jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • do smaku - cukier, sól, pieprz biały mielony

Podobne przepisy do Szparagi na szybko