Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lu rozgnieć na deseczce. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Olej zagrzej w rondlu i zeszklij połowę posiekanej cebuli i czosnku. Dodaj marchewkę. Mięso dobrze podsmaż na patelni i przełóż do rondelka z podpieczoną cebulą. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw do smaku solą i pieprzem można dodać także inne zioła. Duś ok. 10 min. Po przestygnięciu do mięsa dodaj śmietanę i połowę utartego sera. Farsz wkładaj do cannelloni i układaj w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanym oleju podsmaż na złoty kolor pozostałą cebulę, oraz pokrojone w kostki pomidory wraz z zalewą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś, mieszając 5 min. Sosem polej cannelloni, posyp pozostałym serem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku do 200 st. przez 45 min.