W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i podsmażamy chwilę. Liście szpinaku myjemy, odcedzamy i wrzucamy do patelni, rwąc na mniejsze kawałki. Dusimy aż zmięknie, ok.10 minut. Pieprzymy, solimy. Wlewamy śmietanę, podgrzewamy i wrzucamy pokrojony ser lazur. Gdy wszystkie składniki się połączą napełniamy rurki makaronu cannelloni i układamy je w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Do pustej patelni po szpinaku wlewamy sos pomidorowy i mieszamy kilka minut. Wrzucamy kapary (można je pominąć, jednak nadają one smaku prawdziwie włoskiej kuchni) i bazylię. Powstałym sosem zalewamy ułożony makaron. UWAGA: należy zalać wszystkie rurki, gdyż te, które będą wystawać spod sosu, nie zmiękną i będą twarde! Wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. 10 minut przed końcem układamy na wierzchu pokrojony w plastry ser mozarella i zapiekamy wszystko. Pycha!