Cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Reklama

Opis przygotowania

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i podsmażamy chwilę. Liście szpinaku myjemy, odcedzamy i wrzucamy do patelni, rwąc na mniejsze kawałki. Dusimy aż zmięknie, ok.10 minut. Pieprzymy, solimy. Wlewamy śmietanę, podgrzewamy i wrzucamy pokrojony ser lazur. Gdy wszystkie składniki się połączą napełniamy rurki makaronu cannelloni i układamy je w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Do pustej patelni po szpinaku wlewamy sos pomidorowy i mieszamy kilka minut. Wrzucamy kapary (można je pominąć, jednak nadają one smaku prawdziwie włoskiej kuchni) i bazylię. Powstałym sosem zalewamy ułożony makaron. UWAGA: należy zalać wszystkie rurki, gdyż te, które będą wystawać spod sosu, nie zmiękną i będą twarde! Wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. 10 minut przed końcem układamy na wierzchu pokrojony w plastry ser mozarella i zapiekamy wszystko. Pycha!

Składniki

  • makaron cannelloni (ok.15 rurek)250 g szpinaku - świeże liście (ewentualnie mrożony)
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • 250 g sosu pomidorowego
  • 200 g sera mozzarella
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kapary - wedle uznania
  • bazylia
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym