Penne z sosem ze świeżych pomidorów

Reklama

Opis przygotowania

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory parzymy – wkładamy do wyższego naczynia, np garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, aby czosnek się nie przypalił, wówczas będzie gorzki. Wrzucamy pokrojone pomidory i dusimy ok.15 minut, aż się rozpadną. Dodajemy przyprawy wedle gustu: bazylię, oregano, sól i pieprz. Wszystko dusimy ok 10 minut po czym polewamy makaron i posypujemy startym parmezanem. Wyśmienite, szybkie danie, po którym nie sięgniesz po sos ze słoika.

Składniki

  • 4 średniej wielkości pomidorymakaron penne
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz
  • parmezan

Podobne przepisy do Penne z sosem ze świeżych pomidorów