Chicken cacciatore czyli uda w warzywach

Reklama

Opis przygotowania

Wieczorem: udka oczyscic, umyc, wytrzec papierowym recznikiem. Polac octem balsamicznym, dodac sol, pieprz, papryke, oregano,natrzec udka i zostawic na noc w lodowce .Dnia nastepnego: przygotowac naczynie zaroodporne, cebule pokroic w krazki, wrzycic na patelnie z rozgrrzana oliwa. Podsmazyc do momentu az zmieknie. Cebule wylozyc do naczynia zaroodpornego. Na tej samej patelni zrumienic udka z obu stron. Papryke pokroic w paski, czesc wylozyc na cebule, nastepnie polozyc udka, na udka nalozyc pozostala papryke, czosnek,pomidorki, pokrrojony seler, posypac przyprawami. Na koncu wymieszac ok.4 lyzek koncentratu pomodorowego z pol szklanki wody (mozna troche wiecej) oraz sosem sojowym. Polac udka z warzywami,posypac natka. Czesc natki zostawic na sam koniec i posypac juz po upieczeniu. Naczynie zaroodporne przykryc pokrywa lub folia spozywcza, wstawic do piekarnika i piec przez ok.1 godzine w 180 stopniach C. Najsmaczniejsze z ryzem i salata:)

Składniki

  • 4 udka z kurczaka4 łyżki jasnego octu balsamicznego
  • sól,pieprz, papryka słodka w proszku
  • oregano
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 papryki (użyłam żółtej oraz czerwonej)
  • kilka ząbków czosnku w łupinkach
  • 1 paczka pomidorków cherry
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia suszona
  • sos sojowy
  • oliwa

Podobne przepisy do Chicken cacciatore czyli uda w warzywach