Truskawkowa fantazja

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną bezę, dodać cukier i całość jeszcze ubijać kilka minut, następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy i piec około 25min w temp. do 180st.

Masa truskawkowa:
Truskawki zmiksować, ale tak aby były jeszcze widoczne kawałeczki truskawek. Żelatynę rozpuścić w malutkiej ilości wody, wymieszać z truskawkami. Masę truskawkową połączyć z serkiem i wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, aby masa nam zastygła.

Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą wylać na zastygniętą masę serową.

Śmietanę kremówkę zagotować z białą czekoladą i wystudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno i całość wyłożyć na zastygnięte ciasto.
Truskawki pokroić w plasterki i posypać nimi wierzch ciasta, dodatkowo można udekorować płatkami czekoladowymi.

Składniki

  • Ciasto:1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa:
  • 1/2 kg truskawek
  • 40 dag serka homogenizowanego truskawkowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • dodatkowo:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 350 ml śmietany 30%
  • 10 dag białej czekolady
  • truskawki do dekoracji

Podobne przepisy do Truskawkowa fantazja