Chińskie noodles z kurczakiem i kapustą

Reklama

Opis przygotowania

Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki, polać sosem sojowym jasnym, skropić winem, posolić, popieprzyć i odstawić do zamarynowania na 20 minut. W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. Na woku rozgrzać trochę oleju (najlepiej sezamowego) i wrzucić posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, po czym dodać zamarynowanego kurczaka. Mięso usmażyć i zdjąć z woka.Poszatkować kapustę i posiekać cebulkę. Ponownie rozgrzać woka i wlać trochę oleju. Wrzucić cebulkę, a po chwili kapustę. Smażyć mieszając około 2 minuty i zdjąć z woka. Odcedzony makaron wrzucić do woka z kapusta, mięsem i wszystko razem wymieszałam i skropiłam sosem sojowym ciemnym chwilkę podsmażyłam.

Składniki

  • pierś z kurczaka - jedna podwójnaciemny sos sojowy - ok. 3 łyżki
  • jasny sos sojowy - 2 łyżki
  • odrobina wina ryżowego, wytrawnego cherry lub innego wina wytrawnego ;)
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • duży ząbek czosnku
  • 2-3 zielone cebulki
  • kapusta pekińska
  • sezam
  • olej sezamowy do smażenia
  • makaron chiński typu noodle

Podobne przepisy do Chińskie noodles z kurczakiem i kapustą