Chleb pszenno-zytni z siemieniem lnianym

Reklama

Opis przygotowania

Siemie lniane zalac wrzatkiem i pozostawic pod przykryciem na ok. poltorej godziny..Po tym czasie maki wymieszac z drozdzami i sola.Maslanke polaczyc z zakwasem i dodac do maki.Siemie lniane rowniez dodac do makiDobrze wymieszac do polaczenia sie skladnikow.Wyrobic gladkie ciasto.Pozostawic do wyrosniecia na 3 godziny.W ciagu 3 godzin odgazowac ciasto dwa razy..Wyosniete ciasto odgazowac raz jeszcze i podzielic na dwie czesci.Z kazdej uformowac bochenek i pozostawic do ponownego wyrosnieciaBochenek piec przez ok.10 minut w temeperatuze 230 s C,nastepnie zmniejszyc tem. do 200 stopni i piec przez nastepne 40 minut.W czasie,gdy piewszy bochenek bedzie sie piekl,drugi mozna wlozyc przykryty do lodowki.Przed wlozeniem bochenkow do nagrzanego piekarnika,mozna scianki piecyka skopic woda.Para przyczyni sie do powstania bardziej chrupiacej skorki.Smacznego:) Na podstawie przepisu na blogu: Tatter o chlebie.

Składniki

  • 100 g siemienia lnianego 250 g wrzacej wody
  • 300 g maki zytniej razowej
  • 500 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki drozdzy suszonych
  • 2 plaskie lyzki soli
  • 200 g zakwasu zytniego
  • 200 g maslanki

Podobne przepisy do Chleb pszenno-zytni z siemieniem lnianym