Zupa z Kalarepy

Reklama

Opis przygotowania

► Włoszczyznę wrzucić do 2 litrów wrzącej osolonej wody i gotować około 20 minut.

► Kalarepę obrać ze skórki i pokroić w kostkę natomiast liście w paski ( z każdego liścia " ściąć " rdzenie ( grubsze " nerwy " ). Do wywaru z włoszczyzny dodać kostkę rosołową.

► Wyjąć warzywa, wrzucić kalarepę i gotować aż będzie miękka wtedy dodać pocięte na paski liście.

► Po kilku minutach gotowania jak liście bęndą miękkie, zrobić lekką zasmażkę i wolno wlać rozkłócone jajko, mieszająć gotować jeszcze kilka minut aż jajko się zetnie i zupa zgęstnieje. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Składniki

  • 4 Młode kalarepy z liścmi ( ja daję więcej liści / bez łodyg )1 Jajko
  • 1 Marchewkę
  • 2 Korzenie pietruszki
  • 1 Kawałek selera
  • 1 Cebulę ( albo pora )
  • 1 Łyżka oliwy
  • 1 Kostka rosołowa
  • 1 Pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Zupa z Kalarepy