Chleb razowy ze słonecznikiem

Reklama

Opis przygotowania

przygotowanie
Dzień 1: podgrzej zsiadłe mleko do temp. 37 stopni i wymieszaj je w misce z mąką. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na noc w temp. pokojowej. Podgrzej500 ml. wody do temp. 90 stopni, zalej płynem mieszankę nasion i pozostaw ją na noc.
Dzień 2: wymieszaj drożdże ze 150 g. mąki żytniej, mieszankę nasion oraz 300 ml. zakwasu. dostaw masę na godzinę. Dodaj do masy drożdżowej jogurt, melasę, sól, 300 g. mąki żytniej, mąkę pszenno-żytnią, białą mąkę pszenną, pestki słonecznika oraz miód. Wyrabiaj ciasto w malakserze tak długo, aż zgęstnieje, a następnie pozostaw je na godzinę do wyrośnięcia. Natłuść cztery formy, wysyp je śrutą żytnią i wypełnij ciastem. Posmaruj bochenki wodą, posyp je pestkami słonecznika i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piecz bochenki w temp 250 stopni przez 10 minut, a następnie obniż temp piecyka do 175 stopni i piecz je jeszcze przez ok. 40 min.

Składniki

  • zakwas1 l. zsiadłego mleka
  • 850 g. mąki żytniej razowej
  • mieszanka
  • 150 g. śruty żytniej
  • 50 g. siemienia lnianego
  • ciasto
  • 50 g. świeżych drożdży
  • 450 g. mąki żytniej razowej
  • 50 ml. jogurtu naturalnego
  • 150 ml. ciemnej melasy
  • 1 łyżka soli
  • 500 g. mąki pszenno-żytniej
  • 250 g. białej mąki pszennej
  • 200 g. pestek słonecznika
  • 50 ml. miodu
  • ponadto
  • 50 g. pestek słonecznika
  • śruta żytnia
  • tłuszcz do formy

Podobne przepisy do Chleb razowy ze słonecznikiem