Chrusty drożdżowe

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w letnim mleku.Zostawić do czasu aż zaczyn zacznie pracować.Jajka z resztą cukru i szczyptą soli ubić.Do zaczynu dodać mąkę,ubite jajka,ocet ,aromat.Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić.Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto dobrze wyrośnie wałkować i formować chrusty.Chruścikom także dać wyrosnąć.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Składniki

  • 3 jajka 4 łyżki cukru
  • 10dkg drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1kg. mąki pszennej
  • aromat cytrynowy
  • 4 łyżki octu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Chrusty drożdżowe