Ciacho toffi

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. Powoli wsypywać obie mąki przesiane z proszkiem i delikatnie mieszać drewniana łyżką.Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180 stopniach. Masa budyniowa:Ugotować 3 budynie wg przepisu na opakowaniu w 1l mleka.(można dosłodzić, jeśli ktoś lubi bardzo słodko.;]). Toffi.Mleko gotować z cukrem i cukrem waniliowym(trwa to dość długo) aż masa stanie się dość gęsta. Następnie wystudzić i utrzeć z masłem. Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki. pierwszy placek nasączyć wodą wymieszaną z cukrem i aromatem, ułożyć na to wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem i rozsmarować masę toffi.;) można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Składniki

  • Biszkopt:6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszenne
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa
  • 3 budynie toffi
  • 1l mleka
  • Toffi:
  • dwie szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50g masła
  • Nasączenie:
  • szklanka wody
  • dwie łyżeczki cukru
  • kilka kropli aromatu rumowego

Podobne przepisy do Ciacho toffi