Ciasteczka kukurydziane

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka dobrze ubić z cukrem i stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzony tłuszcz i aromat śmietankowy.Następnie dodać płatki kukurydziane,połamaną czekoladę,ziarna dyni i rodzynki.Ciasto zagnieść.Gdyby masa była za rzadka to dodać do niej więcej płatków kukurydzianych. Z masy formujemy kulki i spłaszczamy.Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w tem.180 około 20 min. Zimne ciastka można polać polewą czekoladową.

Składniki

  • 1kostka dowolnej margaryny(250g) 3/4szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 szklanek zwykłych płatków kukurydzianych
  • drobno połamana tabliczka czekolady mlecznej
  • 10dkg rodzynek
  • 10dkg łuskanych ziarenek dyni
  • aromat śmietankowy

Podobne przepisy do Ciasteczka kukurydziane