Ciasteczka owsiane

Reklama

Opis przygotowania

Smalec i margarynę utrzeć z cukrem oraz jajkami na krem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Ciasto jest dość luźne, więc dłońmi maczanymi w wodzie formować niewielkie kulki i obtoczyć je w płatkach, kładąc na blaszkę delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego ciastka zrobić wgłębienie (najlepiej trzonkiem drewnianej pałki,maczanym w wodzie)i napełnić je dżemem. Piec w temp 170-180 st na złoty kolor.

Składniki

  • 18 dag smalcu12 dag margaryny
  • 42 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • płatki owsiane
  • dowolny dżem

Podobne przepisy do Ciasteczka owsiane