Ciastka tortowe brzoskwiniowe

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, później po jednym żółtku a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Warunkiem udanego biszkoptu jest dodawanie składników bardzo małymi partiami i długie ubijanie. Piec w temp.170 stopni ok.30-40 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Na pierwszym rozłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki.

Masa:
Na soku pomarańczowym i brzoskwiniowym z 3 łyżkami cukru ugotować budynie waniliowe. Gorące wylać na ciasto z brzoskwiniami,przykryć drugim blatem. Wystudzić.

Krem:
Miękkie masło utrzeć, mleko z kremem ubijać mikserem ok. 2 minuty (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), po czym dodać miękkie masło i miksować jeszcze ok. minuty, aż krem się zrobi gładki i składniki się połączą. Rozsmarować na cieście. Schłodzić, posypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki, po czym kroić jak ciastka tortowe. Smacznego.

Składniki

  • * Na biszkopt: 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • * Na masę:
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 duże budynie waniliowe na 0,75 l
  • 3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
  • 3 łyżki cukru
  • * Na wierzch:
  • 1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym dr. Oetcera
  • 10 dag miękkiego masła
  • 300 ml. mleka
  • posypka do ciast lub inne dekoracje

Podobne przepisy do Ciastka tortowe brzoskwiniowe