Ciasto a la salceson

Reklama

Opis przygotowania

Blaszkę o wymiarach 25*40 cm posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Jabłka ,gruszki i banana obrać ze skórki.Z jabłek i gruszek wyciąć gniazda nasienne.Owoce pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Białka jaj oddzielić od żółtek.Dodać do nich szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do niej po 1 żółtku i porcjami cukier cały czas miksując. Następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,cynamonem i kakao oraz olej. Pokrojone owoce mieszamy z ciastem drewnianą łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Wykładamy ciasto na przygotowaną wcześniej blachę,posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do nagrzanego wcześniej do 170 stopni piekarnika (u mnie termoobieg) na 1 godzinę. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne est od razu ale na drugi dzień jest jeszcze wilgotniejsze ( o ile coś zostanie).

Składniki

  • 3 szklanki mąki1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 jabłka
  • 4 gruszki
  • 1 duży banan
  • sok z 1/3 cytryny
  • margaryna i bułka tarta do posmarowania i posypania blaszki
  • cukier puder do posypania ciasta

Podobne przepisy do Ciasto a la salceson