Mięso opłukać i osuszyć,pokroić w grubą kostkę.Posypać przyprawą do kurczaka,wymieszać i włożyć do lodówki. Papryki umyć,wytrzeć i wykroić środki z nasionkami.Pokroić w dużą kostkę. Pieczarki opłukać,osuszyć i kroić na grube plastry. Cukinię umyć,wytrzeć i kroić na ok.0,5 cm pół plastry . Boczek wędzony kroić na niezbyt grube plastry wielkości kawałków kurczaka. Na patyczki do szaszłyków (najlepiej namoczonych w wodzie godzinę wcześniej) nadziewać na przemian np.paprykę żółtą,mięso,cukinię,boczek,pieczarkę,mięso,paprykę czerwoną,boczek,pieczarkę,mięso i paprykę lub cukinię. Gotowe szaszłyki delikatnie natłuścić olejem i posypać ze wszystkich stron przyprawą do grilla. Grillować ze wszystkich stron lub usmażyć na patelni,obracając aby dobrze się dosmażyły.