Ciasto amerykańskie z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie, stale miksując, powoli wlewamy olej.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i delikatnie mieszamy łyżką, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, rodzynki. Mieszamy.
Podłużną wąską blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wkładamy ciasto.
Pieczemy ok. 55 minut.
Smacznego

Do sprawdzenia,czy ciasto jest upieczone, najlepiej posłużyć się drewnianym patyczkiem.
Gdy po wyjęciu z ciasta będzie suchy, to znaczy, ze ciasto jest gotowe.

Składniki

  • 1 szkl cukru1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl oleju
  • 2 szkl mąki
  • 4 jabłka
  • rodzynki

Podobne przepisy do Ciasto amerykańskie z jabłkami