Ciasto architekta

Reklama

Opis przygotowania

biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywna, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 ok. 30-40 min.

biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 ok. 30-40 min.
Po upieczeniu wyciąć w nim kieliszkiem kółeczka.

masa budyniowa:
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.

masa serowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, gdy zacznie tężeć, połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Banany obrać, pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny.

przełożenie ciasta:
biszkopt jasny – masa ciemna – biszkopt ciemny z kółeczkami – w każde kółko włożyć kawałek banana – masa serowa – wcisnąć w masę serową ciemne kółeczka – masa jasna – na wierzch polewa

Składniki

  • masa budyniowa:1 l. mleka
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 łyżka kakao
  • 2 kostki masła
  • cukier do smaku
  • masa serowa:
  • 50 dag. serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
  • 2 galaretki czerwone
  • 2-4 banany
  • 1 cytryna
  • biszkopt jasny - grubszy:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt ciemny - cieńszy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru kryształy
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao

Podobne przepisy do Ciasto architekta