Ciasto balowe

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Upiec.

2. 1 1/2 szkl. mleka zagotować.W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami . Ugotować z tego budyń. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną.

3. Mleko gotować 3 godz na wolnym ogniu. Śmietanę ubić z pudrem, dodać śmietan-fiksy. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • MASA:
  • 2 1/2 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 kost. margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • 3/4 szkl. mąki.
  • DODATKOWO:
  • 1/2 l śmietany 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 śmietan-fiksy,
  • gorzka czekolada,
  • 3 paczki herbatników,
  • duża paczka krakersów,
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Podobne przepisy do Ciasto balowe