Ciasto brzoskwiniowe z orzechami

Reklama

Opis przygotowania

1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz olej. Wlać gorącą wodę i chwilę ucierać. Dodać ubite białka. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Na blachę wylać cienki pasek ciemnego ciasta, obok jasnego i na przemian. Piec ok. 50 min w 170st.

2. Orzechy drobno pokroić. Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy i mieszając, gotować 3 min. Wystudzić. Utrzeć z margaryną.

3. Galaretki przygotować wg przepisu na opak. Ostudzić. Ciasto przekroić, posmarować 3/4 masy, powciskać w nią pokrojone w kostkę brzoskwinie. Położyć drugi blat ciasta. Rozsmarować resztę kremu, ułożyć połówki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Najlepsze jest na drugi dzień.

Składniki

  • CIASTO: 5 jajek,
  • 3 szkl. mąki,
  • szkl. cukru,
  • szkl. oleju,
  • szkl. gorącej wody,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • MASA:
  • 20 dag orzechów włoskich,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • kost. margaryny.
  • DODATKOWO:
  • 2 galaretki,
  • 2 puszki brzoskwiń.

Podobne przepisy do Ciasto brzoskwiniowe z orzechami