Galat

Reklama

Opis przygotowania

Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody. Wyjąć mięso i drobno pokroić. Ułożyć do misek. rosół doprawić solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Wywarem zalać mięso. Dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Jajka ugotować na twardo, oskubać i przekroić na pół wzdłuż, dodać do galatu. Ozdobić natką pietruszki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Składniki

  • 1,5kg ćwiartek z kurczaka,3 duże marchewki,
  • puszka groszku,
  • 5 jajek,
  • żelatyna,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Podobne przepisy do Galat